spółdzielnia mleczarska producent mleka małopolska produkcja serów jogurtów małopolska
okręgowa spółdzielnia mleczarska Nowy Sącz

O nas

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Nowym Sączu to jeden z największych w Małopolsce, nowocześnie zarządzany zakład mleczarski, będący spadkobiercą i kontynuatorem ponad 85-letnich tradycji zorganizowanego mleczarstwa w regionie. Zgormadzone doświadczenia i wiedzę łączymy z nowymi technologiami, koncentrując się na uzyskaniu najwyższej jakości produktu.

Najlepsze z natury

Naszą podstawową działalnością jest skup i przetwórstwo mleka z czystych ekologicznie terenów górskich. Nasi producenci to ponad 500 rolników z powiatu nowosądeckiego, tarnowskiego, gorlickiego i brzeskiego, którzy prowadzą nowoczesne i spełniające surowe normy unijne, a równocześnie oparte na tradycyjnym żywieniu krów gospodarstwa.

Nieobecność ciężkiego przemysłu, wypas zwierząt na bogatych w roślinność, górskich łąkach, utrzymywanie najwyższych standardów higieniczno-sanitarnych, stały monitoring i kontrole – gwarantują, iż pozyskiwane przez nas mleko odznacza się wysoką jakością i naturalną zdrowotnością, a to przekłada się na najwyższe walory spożywcze i smakowe naszych produktów.

Tradycyjne receptury, nowoczesne technologie

Skupowany surowiec trafia do naszego zakładu w Nowym Sączu. Tygodniowo przez naszą firmę przepływa do 300 tys. litrów mleka, które przetwarzamy (według tradycyjnych receptur, lecz z użyciem nowoczesnych technologii) na następujące produkty:

  • mleko spożywcze pasteryzowane;
  • galanteria mleczarska: śmietana, śmietanka, kefir, maślanka, jogurty, serki typu fromage, serek ziarnisty, bryndza, przysmak serowy w posypce, masa naleśnikowa;
  • sery twarogowe,
  • sery żółte (edamski, salami),
  • przysmaki serowe parzone i wędzone - rolada sądecka, ser gryficki (sądeczok),   gazdusie
  • masło.

Katalog naszych produktów

Ekologiczne z natury

Około 15% surowca skupowanego przez OSM Nowy Sącz pochodzi z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Bio-mleko produkowane jest naturalnymi metodami, w czystym środowisku, bez sztucznych nawozów, hormonów wzrostu czy genetycznie modyfikowanych organizmów.

Od 2006 roku Spółdzielnia posiada Certyfikat zgodności na produkcję wyrobów ekologicznych BioCert. Wytwarzamy ekologiczne mleko, organiczną śmietanę, maślankę, kefir i wędzone sery, które trafiają na półki sklepów ze zdrową żywnością w całej Polsce. Stanowią one ok. 7% całej naszej oferty.

Jakość – od gospodarstwa po opakowanie

Od lat priorytetem naszej Firmy jest dostarczanie Klientom produktów najwyższej jakości, dlatego podejmujemy szereg działań, które pomagają w osiągnięciu celu:

  • Wsparcie dla producentów – aktywnie pomagamy naszym rolnikom w dostosowaniu gospodarstw do standardów europejskich i poprawianiu jakości produkowanego surowca. Organizujemy szkolenia i wspieramy finansowo modernizację gospodarstw, zakup urządzeń, powiększanie hodowli.
  • Nowoczesny skup – mleko odbieramy ze stacji niskiego chłodzenia zainstalowanych u naszych producentów. Transport do Zakładu odbywa się w specjalistycznych cysternach wyposażonych w urządzenie komputerowe, które mierzą i utrzymują wymagane parametry surowca.
  • Modernizacja – systematycznie modernizujemy zakład produkcyjny. W ostatnich latach, m.in. dzięki wsparciu funduszy europejskich, wyposażyliśmy hale produkcyjne w nowoczesny park maszynowy, wybudowaliśmy nowe magazyny na opakowania,  zmodernizowaliśmy chłodnictwo. Z myślą o ochronie środowiska modernizację przeszła oczyszczalnia ścieków, a kotłownia węglowa ustąpiła miejsca nowoczesnej kotłowni gazowo-olejowej.
  • Laboratoria – skupowany przez nas surowiec jest poddawany surowym kontrolom w zakładowym laboratorium wyposażonym w najnowszej generacji urządzenia.
  • Monitoring – posiadamy pełny monitoring i wizualizację procesów technologicznych, ciepłowniczych, chłodniczych i przechowalniczych.
  • Normy – wdrożyliśmy systemy GMP, GMH oraz HACCP, oraz Normę zarządzania środowiskiem ISO 14001. Spółdzielnia jest w trakcie uzyskania Certyfikatu Systemu Bezpieczeństwa Żywności BRC.
  • Stały nadzór – skup surowca oraz procesy produkcyjne są pod stałym nadzorem Weterynaryjnym. Poddajemy się też audytom Wojskowej Inspekcji Weterynaryjnej, uzyskując świadectwa kwalifikacyjne do zaopatrywani armii w nasze wyroby.
  • Wykwalifikowana załoga – stawiamy na kompetentną kadrę techniczno-produkcyjną, która systematycznie podnosi swoje kwalifikacje poprzez kursy, szkolenia, sympozja czy studia kierunkowe.

Bez granic

Produkty naszej Firmy (konwencjonalne, jak i ekologiczne) są dostępne nie tylko na rynku lokalnym, ale również – dzięki wejściu do sieci hipermarketów i sklepów ze zdrową żywnością – na terenie całego kraju. Kompleksowe strategie marketingowe, wysoka jakość, walory smakowe i spożywcze naszych wyrobów sprawiają, że cieszą się one uznaniem konsumentów również w krajach Unii Europejskiej takich jak: Niemcy, Węgry, Włochy, Słowacja i Czechy.

Lokalnie prowadzimy sprzedaż hurtową wyrobów mleczarskich i innego asortymentu spożywczego poprzez własną hurtownię zlokalizowaną w Nowym Sączu.

Liczby:

  • 86 lat tradycji
  • 534 członków
  • 96 pracowników
  • 26 certyfikowanych gospodarstw ekologicznych
  • 80 tys. litrów mleka dziennie
  • 14 mln litrów mleka rocznie
  • 17 tys. litrów mleka ekologicznego tygodniowo
  • 20 tys. kilometrów przejechanych miesięcznie przez mleczne cysterny
  • 12 mln 700 tys. zł wydanych na modernizację
  • 3 mln 273 tys. zł unijnych dotacji